Patrioții

106 de la Unirea Basarabiei cu România. Mihai Enache (AUR): Reunirea este este act de reparație istorică și destin inevitabil al neamului românesc

Un marș pentru unirea Basarabiei cu România a avut loc în Capitală, la inițiativa filialei AUR București. „Basarabia e România”, Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”, „Jos hotarul de la Prut”, „România n-a avut graniță la Prut”, sunt câteva dintre mesajele scandate de participanți pe traseul Piața Victoriei-bulevardul Kiseleff.


„Se împlinesc astăzi 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Este zi de sărbătoare națională,
o sărbătoare a tuturor românilor. Basarabia este prima provincie care s-a unit cu Țara în 1918. Aducem un omagiu eroilor înaintași care au făcut posibil acest act istoric de mare însemnătate: Pan Halippa, Constantin Stere, Daniel Ciugureanu, Ion Buzdugan, Ion Inculeț, Elena Alistar. Basarabia revenită la România a reprezentat o perioadă de dezvoltare pentru populație, pentru că știm că un stat mai mare este un stat mai puternic.

În ciuda a ce a urmat pactului odios Ribbentrop-Molotov și a datei de 28 iunie 1940, când Armata Roșie a ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herței – deportări, înfometare, torturi – Basarabia a rămas
românească. Deși astăzi vremelnici conducători ne îndeamnă să ne mulțumim cu a ne găsi în „aceeași familie europeană”, legăturile dintre România și Basarabia sunt mult prea strânse pentru a păcăli oamenii cu această sintagmă. Reunirea este legitimă, este firească, este act de reparație istorică și destin inevitabil al neamului românesc.”, a declarat Mihai Enache, președintele AUR București.


La finalul manifestației, Mihai Enache, împreună cu Valeriu Munteanu, vicepreședinte AUR, fost ministru la Chișinău, au lăsat la Ambasada Federației Ruse o scrisoare deschisă prin care au solicitat conducerii de la Kremlin retragerea armatei a 14-a de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Prezența militară rusă în Republica Moldova este inacceptabilă și anacronică. Solicităm retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în scrisoarea deschisă. Aflați în fața ambasadei, manifestanții au scandat „Armata rusă afară”, „Rusia, nu uita, Basarabia
nu-i a ta”.


Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.