Patrioții

Sorin-Cristian Mateescu (AUR): ASF – nepotism, sinecuri și prime uriașe. O realitate inacceptabilă

Sorin-Cristian Mateescu (AUR) atrage atenția asupra faptului că reducerea cheltuielilor bugetare nu se aplică și în cazul sinecurilor PSD și PNL din instituțiile publice. Un astfel de caz este cel al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), subliniază senatorul, într-o declarație politică.

Domnule Preşedinte de şedinţă,

Stimaţi doamne și domni senatori !

Astăzi, mă ridic în fața dumneavoastră în calitate de senator cu un angajament neclintit pentru a face lumină în sistemul corupt și plin de sinecuri politice, care, în loc să vegheze la buna desfășurare a activităților economice din instituțiile pe care le conduc, le falimentează prin incompetența lor. Reducerea cheltuielilor bugetare doar pentru unii! Sinecurile PSD și PNL din instituțiile publice sunt neatinse de măsurile Guvernului Ciolacu.

Unul dintre cele mai ilustrative exemple este Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Această instituție ar trebui să supravegheze piața asigurărilor și să asigure transparență și eficiență. În schimb, ASF s-a transformat într-o adunare de sinecuri, în care conexiunile politice și nepotismul au preluat controlul. Am văzut cum liderii de piață s-au prăbușit sub „supravegherea” ASF din cauza lipsei de măsuri adecvate.

Pentru astfel de „recomandări”, cei din ASF au decis să-și mărească salariile în plin scandal al asigurărilor RCA, fără a demonstra că merită aceste creșteri. Incompetența celor din ASF ne costă zeci de mii de euro lunar, doar pentru ca aceștia să supravegheze falimentele din industria asigurărilor.

Aflăm acum că toate sinecurile din ASF au primit prime uriașe, iar aceste nepotisme și favoritisme sunt inacceptabile. Aceste prime au fost acordate în timp ce românii obișnuiți se luptă pentru salarii modeste. Este o sfidare la adresa noastră, a tuturor.

Este esențial să investigăm și să aducem la lumină astfel de practici. Ceea ce face conducerea ASF reprezintă o sfidare la adresa românilor. În timp ce românii primesc salarii de câteva mii de lei, baștanii și sinecurile din ASF se înfruptă din banul public. Repetăm, încă o dată, DEMISIA lui Nicu Marcu, DEMISIA întregii conduceri a ASF!

În acest context, vreau să aduc în discuție un alt aspect regretabil: nepotismul și politizarea instituțiilor publice. De exemplu, doamna profesor universitar doctor Aura Socol și partidul din care face parte au promovat aceste practici în detrimentul meritocrației și eficienței. Însă, ceea ce a stârnit și mai multă dezbatere și critici este postul pe care l-a ocupat ulterior la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), unde a beneficiat de un salariu lunar de 6100 de euro.

Această sumă ridicol de mare a devenit subiect de discuție în contextul în care ASF a fost în centrul unor scandaluri legate de falimentele din industria asigurărilor din România, în special cazul Euroins. Totodată, conexiunile politice evidente ale Aurei Socol cu domnul profesor universitar Cristian Socol și PSD au ridicat întrebări legitime cu privire la meritocrație și nepotism în instituțiile publice. Astfel, am văzut cum nepotismul a dus la numiri controversate și la falimentul unor instituții importante, cum ar fi Euroins.