Patrioții

Rodica Boancă (AUR): Gestionarea ineficientă a campaniei de vaccinare zădărnicește atingerea obiectivelor de sănătate publică

Interpelare către ministrul Sănătății- Ioana Mihăilă despre campania de vaccinare

Stimată Doamnă Ministru Ioana Mihăilă,

În luna decembrie 2020, responsabilii campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 declarau că ținta asumată în strategia de vaccinare este ca în 6 luni, 13 milioane de români să fie vaccinați, ceea ce poate asigura imunizarea colectivă. Pentru că 13 milioane de persoane (60-70% din populație) să fie vaccinate în 6 luni, până în luna iunie, fiecare centru de vaccinare deschis ar fi trebuit să vaccineze 5000 de oameni pe lună.  

Conform planificării inițiale, trebuiau să se vaccineze în etapa I aproximativ 1 – 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale, la care se adaugă 4 milioane de persoane în etapa a II-a de vaccinare – persoane peste 65 de ani și cu boli cronice. Între timp, a început și etapa a III-a, în luna aprilie. 

La 25.04.2021, datele puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT) arătau că doar 1.794.505 de români se vaccinaseră cu ambele doze, în timp ce 1.243.193 de români cu prima doză. 

Față de aceste date, observăm că obiectivele din planificarea inițială nu s-au atins, ceea ce scade eficiența campaniei de vaccinare, dar crește, în schimb, viteza de răspândire a virusului și a unor mutații ale acestuia care zădărnicesc atingerea obiectivelor de sănătate publică privind pandemia SARS COV 2.  

Având în vedere cele arătate, vă adresez rugămintea, doamnă ministru, de a-mi răspunde la următoarele întrebări:

  1.  Câte persoane care deservesc activități esențiale și câți vârstnici din categoriile I și II s-au vaccinat până în prezent, cu ambele doze?
  2.  Care este luna estimată pentru vaccinarea cu ambele doze a celor aproximativ 6,5 milioane de persoane din categoriile I și II, în raport de capacitatea centrelor  de vaccinare?
  3. În ce mod sunt prioritizați vârstnicii și persoanele vulnerabile din etapa a II-a având în vedere că această etapă s-a intercalat cu etapa a III-a?
  4. Câte persoane deja vaccinate în primele două etape vor avea nevoie de o nouă schemă de vaccin începând cu luna iunie pe fondul scăderii imunității dobandite prin vaccinare și în ce mod va gestiona Ministerul Sănătății vaccinarea acestor persoane concomitent cu cele încă  nevaccinate în etapele II și III? 

Senator AUR Rodica Boancă