Saturday, June 19, 2021


Rodica Boancă (AUR): Educația românească are resurse și potențial, dar este distrusă de lipsa de viziune a guvernanților

Rodica Boancă, senator AUR, consideră că pandemia a dezvăluit lipsurile dramatice ale învățământului românesc. Din păcate, învățământul românesc a depășit…

De Patrioții Redacția , în Patrioții , la 22/01/2021

Rodica Boancă, senator AUR, consideră că pandemia a dezvăluit lipsurile dramatice ale învățământului românesc. Din păcate, învățământul românesc a depășit starea de fapt din comunism.

Ca profesor, mă doare situația în care se zbate educația românească, deoarece sunt convinsă că dezvoltarea unei societăți depinde în proporție de 100% de școală. 

Să luăm în dezbatere învățământul profesional și dual. Aceste structuri educative sunt complementare și, gestionate prin programe adecvate, care să cuprindă dotările laboratoarelor, parteneriate cu spectrul privat pentru efectuarea stagiilor de practică și o implicare a autorităților locale în promovarea tinerilor specializați astfel pe piața muncii, ar reduce drastic șomajul în rândul tinerilor absolvenți de școli profesionale. Din păcate, lipsa de respect față de toate categoriile sociale duce țara într-o prăpastie care ne va costa exodul continuu al tinerilor. 

Viziunea AUR privind învățământul profesional și dual cuprinde necesitatea implicării factorilor privați și administrativi, astfel încât, tinerii care vor să învețe o meserie să poată face acest lucru în mod coordonat, progresiv și permanent susținut. În ceea ce privește învățământul dual, acesta reprezintă implicarea unor societăți private care se angajează să formeze profesioniști în anumite domenii, oferind stagii de practică, burse și apoi șansa unui loc de muncă stabil. Există disponibilitate din partea mediului privat, mai dificil este cu zona ministerială care nu face pașii necesari pentru promovarea acestui tip de învățământ. După cum știți, țara noastră are un deficit de specialiști cu studii medii sau liceale, iar liceele teoretice sunt arhipline de elevi care simt frustrarea de a nu avea un loc de muncă la finalizarea studiilor. 

De altfel, învățământul dual este o soluție adoptată în multe țări și implementată atât pentru absolvenții de zece clase profesionale, cât și pentru liceu, postliceală sau facultate.  Promovând astfel de programe la scară largă, cumulat cu implementarea altor servicii  de sprijinire a tinerilor și cu un salariu corespunzător cheltuielilor am putea opri migrația masivă a forței de muncă tinere. 

Discutând cu foștii mei elevi plecați în afară am conștientizat dureros că lipsa de respect din partea guvernanților, inexistența unui dialog cu societatea, abuzurile de tot felul mușamalizate politic sunt principalele motive care îi determină pe tineri să plece. 

Concluzionând,  soluții există, singura problemă este adoptarea poziției struțului de către guvernanți despre care nu înțeleg de ce nu au dragoste de carte și învățătură, având în vedere că toți au studii și au ajuns acolo și datorită educației

Comentarii