Patrioții

Raisa Enachi (AUR): Modificarea Legii offshore nu aduce beneficii României

Modificarea Legii offshore nu aduce beneficii României, ci ne va face dependenți de societățile de explorare a gazelor naturale, atrage atenția deputata AUR Raisa Enachi.

Marți, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților a fost dezbătut proiectul de lege 262/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore

România se confruntă cu o criză energetică ca urmare a creșterii excesive a prețurilor la gaze și energie electrică, dar guvernul nu a reușit să implementeze măsuri legislative optime pentru reducerea acestor costuri. În concluzie, avem resurse naturale care ne pot satisface cerințele de consum, dar le vindem pe nimic și apoi le cumpărăm înapoi la un preț mult mărit, stabilit de firmele de explorare.

Titularii de acorduri petroliere referitoare la zăcămintele petroliere offshore de mare adâncime și onshore, precum și operatorii economici afiliați acestora, vor putea comercializa liber hidrocarburile produse din aceste zăcăminte petroliere pe durata acordurilor, la prețurile și cantitățile stabilite de aceștia, în conformitate cu legislația națională și cu principiile pieței libere din UE, conform propunerii de lege de modificare a Legii offshore.

Sub pretextul crizei energetice și al dobândirii independenței energetice, a fost inițiat un act normativ care ne-a făcut dependenți de societățile de explorare a gazelor naturale. O metodă de a acorda „facilități fiscale” corporațiilor de explorare a gazelor naturale, care nu vor contribui, sustenabil, cu  venituri la bugetul de stat.

România va fi grav afectată de aceste modificări aduse Legii off-shore. Pentru început, firmele nu sunt obligate să vândă gaze românești pe piața internă, în ciuda faptului că legea inițială prevedea ca 50% din gaze să fie vândute în România. Mai mult, statului îi este interzis să beneficieze de venituri suplimentare  dacă prețul de vânzare se încadrează până la  85RON/MW.

Companiile care exploatează gazele din Marea Neagră vor putea încorpora costuri de până la 40% și vor putea fi impozitate doar pentru 60% din veniturile majorate, datorită modificărilor legislative care măresc deducerea investițiilor de la 30% la 40%.

Demararea unui proiect, în forma prezentată de exploatare a gazelor din Marea Neagră ar însemna adâncirea românilor în sărăcie energetică.

România va investi banii pe care îi datorează sub formă de impozit pe profiturile crescute ale companiilor de gaze în extinderea rețelei de distribuție și a conexiunilor la rețea, prinzând și mai mulți  români captivi prețurilor tributare moriștii tranzacțiilor speculative ale burselor de profil generate de interesele de grup ale giganților de pe piața globală de energie .

AUR se va opune înstrăinării resurselor naturale ale României și nu va mai tolera ca, poporul român, să mai primească încă o palmă grea pe obrazul său!