Patrioții

Dănuț Aelenei (AUR): Închiderea centralelor pe cărbune înseamnă că mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă

În funcție de vârsta geologică a cărbunelui, cel mai „bătrân” este antracitul urmat de huilă, lignit și turbă. Datorită disponibilității mai reduse, antracitul este foarte puțin folosit în industria energetică, iar turba conține peste 70% apă în momentul extracției. În industria românească de producție a energiei, cel mai folosit cărbune este lignitul, datorită cantităților mari disponibile. Huila este mai puțin abundentă ca și resursă, dar este superioară lignitului ca putere calorică. Cărbunele se folosește în România pentru aproximativ o treime din producția de energie electrică.

Termocentralele pe cărbune. În aprilie 2013, capacitatea netă de producție în termocentrale pe cărbune era de 4769 MW; datele de capacitate de mai jos se referă la capacitatea instalată netă .Principalele termocentrale sunt cele de la Turceni (județul Gorj), având în exploatare 5 blocuri energetice (total 1468 MW), Rovinari (județul Gorj), cu3 blocuri (total 877 MW) și Ișalnita-Craiova (județul Dolj), cu 2 blocuri(560 MW). Toate aceste unități aparțin Complexului Energetic Oltenia S.A., au fost puse în funcțiune de peste 30 de ani și folosesc lignitul extras în bazinul Olteniei. Termocentrala Mintia (9 km distanță de Deva,jud. Hunedoara) are o putere instalată de 865 MW în 5 grupuri energetice. Ca și personalitate juridică, Complexul Energetic Hunedoara a luat ființă în septembrie 2012 și include două centrale – de la Mintia și Paroșeni (133 MW) precum și 4 exploatări miniere de huilă din Valea Jiului.

Din cauza așa-numitului „Green deal” se dorește închiderea acestor centrale și înlocuirea lor cu surse de energie verde. Impactul social va fi unul deosebit prin faptul că mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Împreună cu specialiștii vom încerca sa găsim soluții pentru a rezolva aceste probleme și a menține în funcțiune aceste capacități ce asigura o treime din necesarul de energie electrică a țării! Așa sa ne ajute Dumnezeu! (În fotografie, împreună cu dl Faciu Nicu reprezentat AUR pe județul Gorj)

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare, monument şi în aer liber